Skip to main content

Forming, storming, norming en performing; dit zijn de vier ontwikkelingsstadia die een team doorloopt om – volgens het model van B.W. Tuckman- tot een goede samenwerking te komen. De aflopen weken ‘plopte’ het model in een aantal gesprekken met teammanagers op. “Dit is er gebeurt, en het past precies in de storming fase waarin het team nu zit.” Ik stelde vervolgens de vraag: “Wat wil je bereiken met dit team? Waar werken jullie samen naar toe?”

De diversiteit aan antwoorden op deze vraag maakte mij nieuwsgierig. “Wat verstaan we eigenlijk onder ‘een sterk team’? Of ‘een performing team’ om in de woorden van Tuckman te spreken. En hoe werken de teamleden dan met elkaar samen?”

Ik dacht, laat ik dat eens verkennen met mensen die dagelijks in teamverband werken en teams aansturen in het publieke domein. In een sessie afgelopen maand bouwden zij met de LEGO® SERIOUS PLAY© methode hun individuele visie op de vraag: “ Wat kenmerkt voor jou een sterk team?” in een model van LEGO®. Vervolgens gebruikten zij de individuele modellen om in gesprek tot een gezamenlijke en completere visie te komen van wat een team, een sterk team maakt.

Dit gesprek leverde een 3D model van LEGO® op bestaande uit 7 metaforen, die ik graag met je deel.

Een hek om tegenaan te leunen

Een sterk team biedt veiligheid en houvast aan de individuele teamleden.

Verschillende tools en bagage

Een sterk team is divers; denkers, doeners, rood, blauw, geel, groen, man, vrouw, etc. Ieder heeft zijn eigen tools en bagage. Een sterk team omarmt die diversiteit en staat open voor nieuwe mensen.

De bloem laten bloeien

Iedereen in het team draagt bij aan het gezamenlijk doel of focus. Elk teamlid is gedreven om die bloem te laten bloeien en een gezamenlijk resultaat te leveren.

Lijken en slangen onder het net

In elk team speelt wat onder de oppervlakte. Als dit niet wordt besproken en opgelost, kost dit het team ongemerkt veel energie. Energie die niet naar de bloem, het resultaat toestroomt. Een sterk team heeft de moed “de slangen en lijken” bespreekbaar te maken.

Boompjes mogen groeien

Sterke teams hebben aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling van de teamleden. Groei en ontwikkeling is de mindset van de teamleden.

Tijd voor taart!

Het vieren van verjaardagen, mijlpalen en succes zijn vertrouwde rituelen van het sterke team.

Springplank

“ Pfff!! Ik krijg het benauwd”, zei een van de deelnemers, het gezamenlijk model van alle kanten bekijkend: “Ik mis nog de springplank: in een sterk team mag je naar buiten, uit de band springen en je haar los gooien! “ dat maakt een sterk team sterk.

Maak als team geregeld de balans op. Je kunt kijken naar ontwikkelingsstadia van Tuckman. En spiegel jouw team eens aan deze 7 metaforen van een sterk team.

Beter nog, bouw als team je eigen metaforen.

In welk ontwikkelingsstadium van het model van Tuckman jij jouw team ook plaatst, de LEGO® SERIOUS PLAY® methode helpt teams te reflecteren op de samenwerking nu, met elkaar in gesprek te gaan en de blik vooruit te richten: “Hoe worden wij een sterk team. En wat kan een ieder daaraan bijdragen. Vanaf vandaag al.”

 

Elisan Henderickx Sprankelend Samenwerken